
Tanssinopettajien viikonloppu
Pe-su 5.-7.8.22
Pieni tanssisali, Opistotalo, Verkatehtaankuja 9, Hämeenlinna
ja Makasiini, Tanssi- ja Liikuntakeskus,
Aulangontie 1B, Hämeenlinna
Hinta 200 € (jäsenet 170 €)
Tanssinopettajille räätälöity kolmipäiväinen syyskauden aloitus. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ohjelma:
Perjantai 5.8. Opistotalo
10.00-10.30 Ilmoittautuminen & aamukahvit
10.30-12.00 Modern jazz - Val Rey Suarez
12.00-13.15 Tauko
13.15-15.15 Modern jazz - Val Rey Suarez
15.15-15.30 Tauko
15.30-16.30 Spiraalistabilaatio - Hanna Korjus
Lauantai 6.8. Makasiini
10.00-11.30 Around Axis - kontakti-improvisaatio - Mirva Mäkinen
11.30-12.45 Tauko
12.45-14.45 Kokemuksellinen anatomia ja Instant composition - Mirva Mäkinen
14.45-15.00 Tauko
15.00-16.00 Movement - Anniina Ala-Mattinen
16.00-17.00 Ideariihi - Heidi Wasko ✽
Sunnuntai 7.8. Opistotalo
9.00-10.30 Commercial - Pauliina Latva
10.30-11.30 Tauko
11.30-13.30 Tutustuminen TRE-stressinpurkuliikkeisiin - Panu Varstala
14.30 Tanssielokuvanäytös, Bio Rex
Sunnuntain tanssielokuvanäytöksen lippu sisältyy kurssimaksuun.
✽ Ideariiheä varten tuo mukanasi yksi käytännön opetustyössä toimivaksi ja timanttiseksi todettu käytänne, harjoitus, musiikki, leikki tai score. Jaamme ne yhteisesti osallistujien kesken lauantaina ja niitä on mahdollista yhdessä kehitellä eteenpäin. Ideariiheä luotsaa Sibelius-opiston tanssinlehtori Heidi Wasko.

Modern jazz - Val Rey Suarez
Tanssitunnit alkavat lämmittelyllä, joka perustuu baletin ja modernin tanssin tekniikkaan kuten Limoniin ja Cunninghamiin. Mukana on myös pilatesta ja joogaa. Val kutsuu omaa tanssityyliään nimellä "Suarez technique", jossa yhdistyvät jazz- ja nykytanssin liikelieli, joka on lyrikaalista ja atleettista. Työskenteleminen musikaalisuuden kanssa on iso osa tanssituntia.
Val Rey Suarez on toiminut vakituisena opettajana Steps on Broadwayssa New Yorkissa ja vierailevana opettajana Peridancessa, Broadway Dance Centerissä ja Dance Space Inc:ssä. Hän on myös opettanut mm. Balettiakatemiassa, Ruotsin kuninkaallisessa balettikoulussa Tukholmassa sekä Amsterdamin teatterikoulussa Hollannissa. Val on toiminut vierailevana opettajana ja koreografina useissa tanssikouluissa ja festivaaleilla ympäri maailman mm. Roomassa, Milanossa, Münchenissä, Rotterdamissa, Kööpenhaminassa, Rio de Janeirossa ja Meksikossa. Tällä hetkellä Suarez toimii Helsingin tanssiopistossa vakituisena opettajana sekä erityiskoulutusluokilla että avoimessa opetuksessa.
Koreografiseen työhön Val Suarez on keskittynyt Amstrdam Dance Companyssä, kuten myös perustamassaan Extended Dance Theatressa, joka on toiminut sekä New Yorkissa että Tukholmassa. Tällä hetkellä Suarez jatkaa taiteellista työtään perustamassaan ja johtamassaan Helsinki Dance Theatressa, jonka uuden teoksen ensi-ilta on huhtikuussa 2022 Tanssin talossa, Helsingissä.

Spiraalistabilaatio - Hanna Korjus
Spiraalisatabilaatio-tunnilla (SPS) tutustutaan monipuolisiin erilaisiin kuminauhaharjoitteisiin. SPS on monipuolinen kehoa kuntouttava ja samalla kehonhallintaa haastava metodi. Tunnilla keskitytään lantion hallintaan ja aukikiertäjien aktivointiin.
Spiral Stabilization / Spiraalistabilaatio (SPS) on tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin Richard Smišekin yli 30-vuotisen työn tuloksena kehittämä kehonhallinta- ja terapiamenetelmä. Metodin yhtenä päätavoitteena on koko kehon hallittu, optimaalinen liikesuoritus spiraalimaisten lihasketjujen aktivoimisen avulla niin jokapäiväisessä kävelyssä ja liikkumisessa kuin erilaisissa urheilusuorituksissa.
Lähde: www.spiraalistabilaatio.fi
Hanna Korjus on valmistunut tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta. Hän on työskennellyt tanssijana Ballet Chemnitzissä Saksassa ja tämän jälkeen tanssinut Ballet Finlandissa. Korjusta on aina kiehtonut tanssissa kehon työstäminen ja tämän vuoksi hän opiskeli Somatic pilates-ohjaajaksi. Korjus on myös Spiraalistabilaatio-metodin Trainer-tason ohjaaja. Pilatesta ja spiraalistabilaatiota Korjus on käyttänyt paljon tanssijoiden ja
joukkuevoimistelijoiden kehonhallinnan työstämiseen.
Kuva: Mirkku Merimaa

Around Axis - Mirva Mäkinen
Kontakti-improvisaatio on tanssin muoto, jossa kaksi (tai useampi) ihminen liikkuu kontaktissa toiseen. Tanssi on luonnostaan improvisaatioon pohjautuvaa. Kontakti- improvisaatiossa liikutaan yhdessä jakaen painoa toisen tanssijan kanssa. Keholliset impulssit, paino ja liikevoima ovat tunnistettavissa kontaktipisteen ja kosketuksen välityksellä. Kontaktipiste vaihtuu jatkuvasti tanssijoiden liikkeen lomassa. Tanssijat käyttävät rullausta, liukumista, heilahdusta ja lentämistä ymmärtääkseen omaa ja toisen tanssijan keskilinjaa. Usein puhumme aloittelijan mielestä kontakti-improvisaation ja tanssin parissa. Tuolla tarkoitamme mielen pitämistä avoimena uusille tilanteille ja uuden oppimiselle. Joskus, kun tanssija tulee teknisesti paremmaksi, hän haluaa oppia lisää ja joskus jopa unohtaa tanssin ilon.
Dialogi toiseen tanssijaan painon, tasapainon, refleksien ja impulssin välityksellä on näiden tuntien ensisijainen tavoite. Kosketuksen, aistimisen ja painon jakamisen välityksellä harjoittelemme rullaamista, kaatumista ja pehmeää tapaa nostaa toista tanssijaa. Pyrimme löytämään minimaalisen voimankäytön nostamisessa ja kuinka voimme liikkeen avulle tehdä kehostamme kevyen ollessamme nostettavana. Tunneilla ei tarvitse hallita täydellisesti kontakti-improvisaation taitoja saavuttaakseen tanssin ilon ja yhteyden toiseen tanssijaan. Taitojen oppimisen tavoitteena on avata uusia ovia, joita tiedostamatta tanssija pitää ehkä suljettuina.
Keskitymme myös löytämään kehon keskustan optimaalisen käytön ollessamme kontaktissa toiseen tanssijaan. Liikumme keskustasta kohti periferiaa ja harjoittelemme keskustan ja raajojen välisen yhteyden löytämistä. Kurottuminen, supistuminen ja spiraloiminen ovat välineitä löytääksemme orgaanisen tunteen liikkeestä. Leikittelemme myös tasapainolla ja kaatumisella tunnistaaksemme kehon kaatuvan painon suunnan. Viime aikoina olen ollut kiinnostunut myös siitä, kuinka johdan tai seuraan keskustan välityksellä toista tanssijaa ja kuinka tietoinen olen omista liikkellisistä valinnoistani.
Kokemuksellinen anatomia ja Instant Composition - Mirva Mäkinen
Instant Composition tarkoittaa liikkeellisen komposition luomista läsnäolevasta hetkestä. Tarkoitus on määrittää ja kehittää improvisaation käsitteitä. Tanssijat ovat yhtä lailla tanssi- ja liikemateriaalin keksijöitä, komposition tekijöitä ja viimeisenä muttei vähäisimpänä esiintyjiä. Improvisaatio tapahtuu suhteessa ympäröivään tapahtumaan, tilaan, aikaan, muotoon tai voimaan. Tämä lyhyt johdatus kokemuksellisen anatomiaan ja kompositioon on suunniteltu herättämään kurssilaisten kiinnostus hetken taidetta ja somaattista materiaalia kohtaan. Visuaaliset apuvälineet, kosketus, liike, piirtäminen ja somatisointi ovat työkaluja materiaalin ilmentämiseen.
Mirva Mäkinen väitteli tanssitaiteen tohtoriksi 2018 aiheesta "Taiteellinen tutkimus kontakti-improvisaation arvoista somaesteettisen esityksen kehyksessä". Vuodesta 2000 alkaen hän on toiminut Kallion lukion tanssin lehtorina. Hän on opettanut tanssia kansainvälisesti noin 40 eri maassa, mm. Cullberg Balletilla Ruotsissa. Mäkinen on myös työskennellyt tanssijana useiden tanssiryhmien ja koreografien teoksissa, mm. Karttunen Kollektiv:ssa (kor. Jyrki Karttunen), uuden sirkuksen ryhmä Circo Aereo:ssa, koreografi Joona Halosen teoksissa, Mikko Orpanan teoksissa, Echo Echo tanssiryhmässä Irlannissa sekä yhteistyöproduktioissa Frey Faustin kanssa. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Mäkinen on työskennellyt koreografi Valtteri Raekallion useissa eri teoksessa.
Vuonna 2022 ensi-esityksensä saavat Mäkisen teokset "Luodos" Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmälle ja koreografia Tampereen Työvän Teatterin suurmusikaaliin Come from away (ohjaus Samuel Harjanne).
"Olen tanssissa kiinnostunut virtaavasta liikkeestä ja flow-kokemuksista. Rakastan tutkia liikettä; liikkeen rytmiä ja liikkeen erilaisia tapoja ilmetä kehossa. Tanssimisen tunne syntyy minulle siitä tunteesta, kun pystyn vaihtelemaan rentouden ja jännityksen luomaa intensiteettiä. Kutsun tuota kehon tavaksi hengittää liikettä."
Kuva: Borys Boryshenko

Movement - Anniina Ala-Mattinen
Movement -filosofian perusajatus on, että ihminen on taitava puuhastelija, jolla on laajalti potentiaalia. Ihminen voi olla tanssija, taiteilija, taistelija ja älykäs liikkuja yhtäaikaa. Kurssi sisältää monipuolista liikettä ja mm. koordinaatio-, rytmi-, reagointi- ja voimaharjoitteita. Harjoittelemme leikkien yksilö-, pari- ja ryhmätehtävien parissa. Harjoituksissa pyritään unohtamaan visuaalisuuden kautta tekeminen ja löytämään liikkumisesta olennainen ja harjoittelemaan liikettä liikkeen vuoksi.
Anniina Ala-Mattinen on helsinkiläinen tanssija, liikunnanohjaaja, ryhmä- ja yksilövalmenta ja äiti. Anniina on opettanut tanssia vuodesta 1996 ja hän on yksi Housen pioneereista Suomessa. Anniina on toiminut liikunta-alalla 20 vuoden ajan. Nykyään Anniinan pääpaino on kunto/voiman, kehonhuollon ja movement harjoittelun valmentamisessa. Hän on ollut kehittämässä Elixia-kuntokeskus ketjulle ryhmäliikunta -konseptia. Anniina opettaa ja valmentaa tällä hetkellä Helsingin Tanssiopistolla ja Elixiassa. Lisäksi hänellä on oma toiminimi Movement AAM, jonka kautta hän tuottaa mm. yksilö- ja ryhmäopetusta.
Anniinan yksi tanssijuuden, liikumisen ja työn taitekohta oli kun hän tutustui Ido Portaaliin ja Movement -kulttuuriin osallistuessaan Portaalin kurssille. Kurssi muutti Anniinan suhtautumista tanssiin ja liikkumiseen vapaammaksi. Anniina näkee eri tanssikulttuureissa enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Hän haluaa herättää ja edistää eri kulttuurien tasa-arvoistamista.
Opettajana Anniina haluaa rohkaista näkemään kehossa enemmän mahdollisuuksia kuin esteitä. Hän haluaa herättää huomaamaan ja kyseenalaistamaan omia maneereja, tapoja ja uskomuksia liikkumisen ja tanssin sääntöihin. Anniina on innostava ja kannustava opettaja. Harjoittelussa yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja hyvä tunnelma on ensisijaisen tärkeää. Anniina haluaa opettaa myös sallivuutta, armollisuutta ja rentoa asennetta omaan itseensä.
Www: Anniina Ala-Mattinen
Kuva: Kai Kuusisto

Commercial - Pauliina Latva
Tanssinopettajille suunnattu Commercial Dance aamutunti alkaa huolellisella koko kehon lämmittelyllä. Tunnin kulku on nousujohteinen ja alkulämmittelyosuuden jälkeen tutustutaan erilaisiin isolaatio- ja liikedynamiikkaharjoitteisiin. Lopuksi keskitytään koreografiseen liikemateriaaliin, jonka kautta tarkoituksena on hyödyntää aiempia harjoitteita sekä oppia kuuntelemaan ja tulkitsemaan musiikkia monipuolisemmin. Tunnilla pääset nauttimaan liikkeestä sekä heittäytymään vauhdikkaan koreografian vietäväksi!
Pauliina Latva on monipuolinen tanssitaiteilija ja tanssinopettaja, joka on koulutukseltaan myös fysioterapeutti (AMK). Vuosien varrella hän on harjoitellut monipuolisesti eri tanssilajeja, joista hän on saanut vaikutteita tämän hetkiseen liikekieleensä. Opiskellessaan tanssia New Yorkissa vuonna 2016, hän inspiroitui erityisesti Heels -tekniikasta, jonka pariin hän on erityisesti syventynyt viime vuosina. Lisäksi hän on työskennellyt lukuisissa tanssiteoksissa ja produktioissa sekä tanssijana että koreografina.
Opettajana Pauliina on läsnäoleva ja kannustava. Tanssin opettaminen on ollut merkityksellinen tekijä hänen tanssitaiteilijuuttaan jo pitkään. Tanssinopetustyössään hän on tällä hetkellä kiinnostunut tutkimaan kohtaamisen, yhteyden ja yhteen kuuluvuuden käsitteitä. Hän hyödyntää tunneillaan laaja-alaista osaamistaan ohjaten jokaista liikkumaan omaa kehoa kuunnellen.
Www: Pauliina Latva / Fysiovibe
Kuva: Janette Mirjamo

Tutustuminen TRE-stressinpurkuliikkeisiin -
Panu Varstala
Yksinkertaiset ja helposti omaksuttavat TRE-stressinpurkuliikkeet eli TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) käynnistävät kehon luonnollisen ja nopeasti vaikuttavan palautumismekanismin, joka purkaa kehon jännitystiloja. Saat kehosi takaisin. Kurssilla tutustutaan kehon luonnolliseen palautumismekanismiin yksinkertaisten harjoituksien avulla.
Panu Varstala on TanssitM, KM, sertifioitu TRE- & Kiskoteka-ohjaaja, muusikko ja uusperheen isä.
Olen työskennellyt monialaisesti eri taiteen aloilla niin taiteen ammattilaisten, yrityksien, koululaisten kuin harrastajien kanssa vauvasta vaariin ja mummiin ympäri Suomea. Olen toiminut koreografina mm. Kanssallisteatterissa, Lahden kaupunginteatterissa ja Rovaniemen teatterissa. Esiintyjänä olen toiminut mm. Sanna Kekäläisen teoksissa.
Viime vuosina sydäntäni lähellä on ollut lasten ja nuorten hyvinvointi. Käynnistin Taidetutor -toiminnan Porvoossa, jossa koulut voivat tilata Taidetutorin vierailemaan kouluihin samanaikaisopettajaksi, pitämään taiteilijan vastaanottoa tai täydennyskoulutusta koulun henkilökunnalle.
Taidetutor -toiminta
Käynnistin keväällä 2022 Porvoon 9. -luokkalaisille ja heidän kanssaan työskenteleville 3 kk:n Kiskoteka -kokeilun keventämään koronan ja maailman tilanteen henkistä ja fyysistä kuormaa. Lue lisää täältä.
Jos sinulla on kysyttävää liittyen kurssin soveltuvuudesta esim. omaan terveyteen tai jokin muu asia askarruttaa, niin voit olla suoraan yhteyksissä Panuun.
Panu Varstala p. 040 5659562
panu@iloinentalo.com
Kuva: Jukka Pinonummi