top of page

Tanssielokuvanäytös 
Yhdessä

Su 7.8.22 klo 14.30 Bio Rex, sali 5

Paasikiventie 2, Hämeenlinna

 

 

Tehdas tanssii -festivaalin tanssielokuvanäytös koostuu kansainvälisistä lyhytelokuvista joiden yhteisenä teemana on yhteisöllisyys – yhdessä kokeminen, jakaminen, toisiinsa tukeutuminen.

Tanssitaiteilija Kati Kallio on kuratoinut vaikuttavan tanssielokuvanäytöksen Tehdas tanssii -festivaalille. Kallion yhteistyö Amsterdamilaisen CinedansFest festivaalin kanssa tuo Hämeenlinnaan kansainvälisesti tunnustettuja elokuvia. Näytös esittelee laaja-alaisesti tanssielokuvan moninaisuutta. Katsottuasi nämä tutustut hyvin tanssielokuvaan lajina. 

Tanssielokuvaa ei sido muoto tai genrerajat. Se on vahvojen taidemuotojen fuusio ja oma kehittyvä lajinsa. Tanssielokuva sopii kaikille!

Elokuvanäytöksen kesto on noin 75 min.

Suositusikä 12->


 

Tanssielokuvanäytös Yhdessä | Tehdas tanssii -festivaali. Lay Me Low

 

Lay Me Low, 7’51, Ca, 2014

Ohjaus: Marlene Millar
Koreografia: Sandy Silva
Tuotanto: Migration Dance Film Project

Elokuvanäytöksen aloittaa kanadalaisen ohjaajan Marlene Millarin ja koreografin Sandy Silvan haikean kaunis teos Lay Me Low. Elokuvassa yksittäiset äänet on kudottu yhteen yhdeksi kappaleeksi paljastaen yhteisöllisesti koetun surun. Äänen ja liikkeen kehollisuus tuo surun kokemuksen lähelle, kun 10 tanssijaa esittävät perinteisen ‘Lay Me Low’ Shakers-laulun. 

Tanssielokuvanäytös Yhdessä | Tehdas tanssii -festivaali. Walks With Me - Kati Kallio. Kuva: Arttu Salo

 

Käy rinnallain (Walks With Me), 10’47, Fi, 2021
Ohjaus ja koreografia: Kati Kallio
Tuotanto: Outi Rousu / Pystymetsä Oy & Elli Isokoski / Myrskyryhmä

Kati Kallion elokuvassa Käy rinnallain 80-vuotias Sanna asuu yksin muistojensa ja huonekasvien kanssa. Eräänä päivänä Sanna näkee ikkunastaan tapahtuman, joka saa hänet muistelemaan ystäviään ja huomaamaan oman yksinäisyytensä. Elokuva on saanut alkunsa Elli Isokosken yhteisötanssi projektissa Kyllikki Piiran kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta ja se on osallistanut laajan joukon tanssin amatöörejä.

Tanssielokuvanäytös | Tehdas tanssii -festivaali. In Plain Sight.

 

In Plain Sight, 10’21, Fi, 2020
Ohjaus ja koreografia: Tanin Torabi
Tuotanto: Tanin Torabi & Sina Saberi

Tanin Torabin elokuva In Plain Sight (Selvästi näkyvissä) on syntynyt kuukausia kestäneestä kaupunkiliikkeiden tutkimisesta Theranin bulevardilla Iranissa. Yhteiskunnassa, jossa "liikkeen" käsitteen ympärillä on monia kysymyksiä ja rajoituksia, kolme esiintyjää asettuvat vuorovaikutukseen ympäristönsä kanssa, seuraavat toisiaan löytääkseen kollektiivisen liikkeen voiman ja tulevat siten kiinteäksi osaksi kaupungin virtausta.

Tanssielokuvanäytös | Tehdas tanssii -festivaali. Reconstruction

 

Rekonstruktio, 17’21, Fi, 2021
Ohjaus: Pia Andell
Koreografia: Lassi Sairela
Tuotanto: Aino Halonen / Of Course My Films

Pia Andellin ohjaamassa visuaalisesti silmää hivelevässä ja tasapainoisessa elokuvassa Rekonstruktio kaksi vanhaa koulukaveria muistelevat nuoruuttaan ja eräitä koulubileitä vuonna 1982. Koreografiasta vastaa Lassi Sairela. Elokuva palkittiin 2021 Nordic International Film Festivaalilla New Yorkissa parhaana lyhytelokuvana.

Tanssielokuvanäytös | Tehdas tanssii -festivaali. When the Night Falls

 

Kun saapuu yö (When The Night Falls), 10’11 Fi 2021
Ohjaus: Kimmo Leed
Koreografia: Tanssiryhmä Gruppen Fyra
Tuotanto: Pia Liski / Gruppen Fyra, Valtteri Munkki / Side Stories

Ohjaaja Kimmo Leed on tehnyt yhteistyössä Gruppen 4 -tanssiryhmän kanssa hyvin ajankohtaisen elokuvan yhteisön merkityksestä kriisiaikana. Elokuva Kun saapuu yö kertoo luhistuvan yhteiskunnan kauhuja pakenevasta naisesta, joka kohtaa pakoreitillään muukalaisia. Millaista on paljastaa sisimpänsä maailmassa, jossa ei tiedä keneen luottaa, mutta joiden turvaa tulet tarvitsemaan?

Tanssielokuvanäytös | Tehdas tanssii -festivaali. And So Say All of Us

 

And So Say All of Us, 9’43, useita maita, 2018
Ohjaus: Mitchell Rose
Tuotanto: Pomegranate Arts

52 merkittävää kansainvälistä koreografia yhdistävät ketju-rakkauskirjeen tanssilla. Tässä Mitchell Rosen ohjaamassa leikkauksen mestariteoksessa esiintyvät muun mussa Ohad Naharin, Mark Morris, Elizabeth Streb, Bill T. Jones, Meredith Monk, William Forsythe ja Lucinda Childs. Livahtaapa kuvissa myös suomalaissyntyinen Ruotsissa pitkään vaikuttanut koreografi Kenneth Kvanström. Elokuvaa on kuvattu Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Australiassa, Brasiliassa, Ranskassa, Saksassa, Israelissa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Taiwanissa.

 

Tanssielokuvanäytös | Tehdas tanssii -festivaali. Salt Water

 

Salt Water, 6’00, Us, 2017
Director: Abe Abraham
Choreographer: Abe Abraham

Abe Abrahamin Salt Water tutkii luonnontapahtumien voiman ja oman vakauden tarpeemme ja halumme välillä olevaa kontrastia. Ihmiskehoista muodostuva ‘vellova meri’ muodostaa veistosmaisen abtraktin maiseman, jonka alla intiimit ihmissuhteet kutsuvat syvyyksistä. Yksilöllinen tunnistaminen on vain hetkellinen välähdys. Yhteys toiseen säilyy merkityksellisenä.

Tanssielokuvanäytöksen kuraattori Kati Kallio. Kuva: Stephane Louesdon

Kati Kallio

Näytöksen kuratoi tanssitaiteen maisteri Kati Kallio, joka toimi kotimaisen Loikka -tanssielokuvafestivaalin taiteellisena johtajana. Hän on tanssitaiteilija, elokuvantekijä, kansainvälisesti tunnustettu tanssielokuvan kuratoija, jolla on laajat kansainväliset verkostot ja 25 vuoden työkokemus alalta. 

Liput 11 € / 9 €

bottom of page