Mestarikurssi PERUTTU
Useita opettajia
Ammattilaiset/edistyneet
Ti–to 30.7.–1.8.2024
Uimahallin liikuntasali, Uimarinkatu 14, Hämeenlinna
Hinta 240 € (jäsenhinta 210 €)
Festivaalin helmi nykytanssijoille! Kurssi sisältää 15 tuntia repertuaaria, Flying Lowta, lattiatekniikkaa ja kehonhuoltoa sekä aamukahvit ja illanvieton.
Ohjelma:
Tiistai 30.7. Uimahalli
10.00–10.30 Ilmoittautuminen & aamukahvit
10.30–12.30 Flying Low – Rebecca Laube-Pohto
12.30–13.30 Tauko
13.30–15.30 Flying Low – Rebecca Laube-Pohto
15.30–15.45 Tauko
15.45–16.45 Movement – Terhi Mantila
18.00–20.00 Illanvietto, Linja-autoasema
Keskiviikko 31.7. Uimahalli
10.00–12.00 Nykytanssi | Spirals, strength and softness – Wilhelmina Ojanen
12.00–13.00 Tauko
13.00–15.00 Nykytanssi | Spirals, strength and softness – Wilhelmina Ojanen (+ avoimet ovet ✽)
15.00–15.15 Tauko
15.15–16.15 Pilates – Hanna Kanerva
Torstai 1.8. Uimahalli
10.00–12.00 Teosrepertuaari – Sari Palmgren
12.00–13.00 Tauko
13.00–15.00 Teosrepertuaari – Sari Palmgren
15.00–15.15 Tauko
15.15–16.15 Yamuna Body Rolling – Pirre Lammi
✽Keskiviikon jälkimmäisellä nykytanssitunnilla järjestetään avoimet ovet klo 13.30–14.00. Yleisö on tällöin tervetullut seuraamaan tanssituntia.
Flying Low – Rebecca Laube-Pohto
Pidätkö lattiatyöskentelystä? Haluaisitko oppia tekniikoita, joiden avulla pystyt liikkumaan virtaavasti spiraloiden kohden maata ja sieltä ylös kevyesti, nopeasti ja ilolla? Sukella Flying Low -metodiin Rebecca Laube-Pohton kanssa!
Flying Lowssa keskitytään pääasiassa tanssijan ja lattian väliseen suhteeseen. Tunnilla käydään läpi yksinkertaisia liikesarjoja, joiden aikana aktivoidaan kehon keskustaa, tutkitaan nivelten välistä suhdetta toisiinsa ja liikutaan tilassa ylhäältä alas lattialle ja takaisin lattialta ylös. Sarjat liikkuvat aina tiettyjä reittejä ja spiraaleja pitkin. Tunti kehittää muun muassa fyysistä havainnointia ja valpautta, tietoisuutta kehosta sekä nopeankin liikkeen hallitsemista. Työskentelyn pääteemoina kulkevat supistuminen ja laajeneminen. Tunnilla työskennellään ryhmässä ja harjoitetaan tietoisuutta koko ympäröivästä tilasta.
Lue lisää Flying Lown kehittäjästä David Zambranosta ja Flying Lowsta.
Rebecca Laube-Pohto on esiintyjä, koreografi ja tanssinopettaja sekä Keskellä-kollektiivin toinen perustaja ja taiteellinen johtaja. Hän toimii tanssitaiteilijana erilaisissa projekteissa ja vapaan kentän työryhmissä, sekä tanssin ammattilaistuntien opettajana. Tällä hetkellä Laube-Pohto on erityisen kiinnostunut hetkessä syntyvästä koreografiasta, läsnäolon tutkimisesta sekä ihmisten ja tilan välisistä yhteyksistä.
Laube-Pohto on opiskellut Flying Low & Passing Through -metodia/konseptia jo kymmenen vuoden ajan sen kehittäjän David Zambranon ja tämän kanssa tiiviisti työskennelleiden taiteilijoiden Milan Herichn, Peter Jaskon, Edivaldo Erneston ja Horácio Macuacuan kanssa. Lisäksi Laube-Pohto on osallistunut aktiivisesti Zambranon improvisaatio- ja Couple Dancing -workshopeille viimeisen viiden vuoden ajan. Laube-Pohto on opettanut Flying Lowta ympäri Suomea useiden vuosien ajan ja tulee tällä kertaa jakamaan oppimaansa Hämeenlinnaan!
WWW: Rebecca Laube-Pohto
Kuva: Jere Salonen
Nykytanssi | Spirals, strength and softness – Wilhelmina Ojanen
Tunneilla tutkimme pehmeyttä ja vahvuutta, kehon runollisuutta ja herkkyyttä. Harjoitamme erilaisia tapoja liikkua lattialla, spiraalissa, ja tilassa suhteessa muihin kehoihin ja ympäröivään maailmaan. Tulemme työskentelemään lattiatekniikkaharjoitteiden, tehtävälähtöisen improvisaation ja koreografisen materiaalin parissa. Tunneillaan Wilhelmina kannustaa tutkimaan liikettä uteliaasti ja omaa kehoa kuunnellen.
Wilhelmina Ojanen on Tampereelta kotoisin oleva tanssitaiteilija, koreografi ja tanssinopettaja. Hän on valmistunut Trinity Laban -yliopiston tanssijan maisteriohjelmasta vuonna 2018 sekä tanssipedagogiikan maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2023. Vuosina 2018–2019 Wilhelmina oli lontoolaisen Sadler's Wells-teatterin Young Associate Artist ja loi koreografisia teoksia teatterin suurelle ja pienelle näyttämölle. Wilhelminan koreografisia töitä on esitetty Suomessa ja Englannissa teattereissa, gallerioissa ja ulkotiloissa. Esiintyjänä Wilhelmina on työskennellyt mm. Katrín Gunnarsdóttirin, Kardo Shiwanin, Maiju Saarisen ja Hagit Yakiran teoksissa.
WWW: Wilhelmina Ojanen
Kuva: Camilla Greenwell
Teosrepertuaari – Sari Palmgren
Kurssilla käydään läpi erilaisia koreografisia menetelmiä, joita Palmgren on käyttänyt vuosien varrella eri esityksissä sekä näyttämöllä että erilaisissa tiloissa. Tunneilla tehdään liiketehtäviä esityksistä yksin, pareittain ja ryhmissä. Liikettä ja koreografiaa lähestytään rytmin, leikin, livetilanteen ja pelien kautta.
Sari Palmgren on toiminut laajasti tanssitaiteen eri alueilla yli 20 vuoden ajan tanssijana, koreografina ja tanssinopettajana. Palmgren on työskennellyt eri taiteilijoiden kanssa yhteistyössä eri tanssiteosten, teatterin, tanssielokuvan, immersiivisten ja site-specific-esitysten sekä yhteisötanssin parissa.
Palmgrenin työ on käsitellyt muun muassa lajienvälisyyttä ja ihmisen luontosuhdetta monin eri tavoin. Sari Palmgren on toiminut erilaisissa poikkitieteellisissä -ja taiteellisissa projekteissa, esimerkiksi Challenge Europe -ilmastolähettiläänä 2009–2010. Sari Palmgrenille on myönnetty valtion taitelija-apuraha kolmeksi vuodeksi 2016–2018 sekä 2020–2022. Hän toimi Zodiak – Uuden Tanssin keskuksen housekoreografina 2019–2021 ja vuodesta 2023 hän on ollut Routa Companyn taiteellinen johtaja.
WWW: Sari Palmgren
Kuva: Jenni Tuikka
Movement – Terhi Mantila
Movement on kehonpainoharjoittelua, jossa yhdistyy voima, notkeus ja koordinaatio. Harjoittelun avulla saadaan kehitettyä hyvää kehonhallintaa, ääriasentojen liikehallintaa sekä ketteryyttä. Movement-harjoittelu on saanut vaikutteita useista lajeista, kuten kamppailulajit, nykytanssi, voimistelu.
Tunnin aikana teemme koko kehoa avaavan alkulämmittelyn, eläinliikkumisia ja erilaisia liikekeyhdistelmiä, tehtäväpohjaisia harjoitteita sekä pariharjoitteita, joihin on yhdistetty ripaus luovuutta ja leikkiä. Tavoitteena on pitää hauskaa, hikoilla ja jakaa ideoita monipuolisen liikkeen maailmasta.
Terhi Mantila on hämeenlinnalainen liikkuvuusvalmentaja, sensovalmentaja ja hengitysohjaaja. Movement-harjoittelu on tullut mukaan hänen omaan harjoitteluunsa ja valmennuksiinsa noin 10 vuotta sitten. Terhi on hakenut vuosien varrella oppia ja ideoita mm. Jukka Rajalan koulutuksista, Fighting Monkey
-workshopeista sekä Jon Yuenin koulutuksista. Valmennustyötä Terhi on tehnyt eri urheiluseuroissa ohjaten liikkuvuutta ja kehonhallintaa urheilijoille, sekä myös kuntoilijoille. Koulutukseltaan Terhi on toiminnallisen neurotieteen sensomotorinen valmentaja, ja hän yhdistää hermosto-osaamistaan myös liikkeen valmennuksessa.
WWW: Terhi Mantila, @terhimari
Kuva: Silvia Salakka
Pilates – Hanna Kanerva
Pilatesmenetelmä on Yhdysvalloissa varsinaisen uransa tehneen mutta alunperin saksalaisen Joseph Hubertus Pilateksen (1883-1967) luoma kehonhallintamenetelmä. Sen pääasiallisena tavoitteena on parantaa kehon toimintaa kehittämällä monipuolista lihakuntoa, liikkuvuutta ja kehotietoisuutta, jotka ovat edellytyksiä kehonhallinnan kehittymiselle. Täsmällisesti ja keskittyneesti tehdyt harjoitukset hengityksen avustamana luovat pohjan kehon tarkoituksenmukaiselle toiminnalle.
Pilatesharjoitteet käynnistyvät keskivartalon syvien lihasten aktivoimisesta, ja useimmiten ne toteutetaan lateraalisen hengityksen rytmissä. Niissä pyritään myös sitomaan kehon eri osat hyvään toiminnalliseen yhteyteen toistensa kanssa. Menetelmä vahvistaa syviä, hyvää ryhtiä ylläpitäviä lihaksia, jotka myös koordinoivat taloudellista ja vähäenergistä tuki- ja liikuntaelinten käyttöä. Pilates on oppia omasta kehosta.
Hanna Kanerva on fysioterapeutti (YAMK), pilatesohjaaja- ja kouluttaja ja kiinalaisen lääketieteen opiskelija.
"Olen aina ollut kiinnostunut ihmiskehon monimuotoisuudesta. Miten kaikki ympärillä oleva vaikuttaa sen toimintaan. Se reagoi eri ikäkausiimme ja ottaa huomioon kaiken ympärillä olevan. Se on ihmeellinen muuttaessaan toimintojaan tunteidemme ja ajatustemme mukaan. Meillä on mahdollisuus puuttua sen liikkeisiin omien päivittäisten valintojemme, tapojemme ja tottumustemme kautta."
WWW: Hanna Kanerva
Yamuna Body Rolling – Pirre Lammi
Yamuna® Body Rolling -metodi käyttää erityisesti suunniteltuja palloja aktivoimaan ja linjaamaan lihaksia ja luita. Yamunalle tunnusomainen Body Rolling -tekniikka opettaa sinua työskentelemään tehokkaasti jokaisessa kehosi osassa. Voit ratkaista keho ongelmia ja hoitaa koko kehoasi niin, että se toimii paremmin arjessa, liikkeessä, urheilussa ja ikään katsomatta. Tunnet jokaisen harjoituksen jälkeen muutoksen kehossasi esimerkiksi parempana ryhtinä koko kehossa tai linjauksena kehon osassa, tai saat lihasketjut toimimaan paremmin liikkeessä ja kehon hallinta paranee samalla, kun liikelaajuus lisääntyy.
Yamuna-metodien kehittäjä Yamuna Zake on visionääri, Master-opettaja ja keulakuva, joka on omistanut elämänsä ymmärtääkseen, kuinka keho toimii ja auttaakseen muita luomaan positiivista muutosta heidän kehoissaan. Body Rolling -tekniikan lisäksi Yamunassa on tekniikat jalkaterille (Foot Fitness), kasvoille (Face Ball) ja Hands-on Table Treatment -hoidolle.
Lue lisää: Yamuna Finland, Yamuna USA
Pirre Lammi on ollut liikunta-alan ammattilainen 40 vuotta. Hän on toiminut ensin yli 20 vuotta kouluttajana urheiluopistoissa sekä -järjestöissä ja vuodesta 2007 alkaen liikuntayrittäjänä. Pirren pilates- ja laitepilatesstudio on ainoa Kanta-Hämeen alueella, ja hän on Yamuna Body Rolling -metodien ohjaaja ja pääkouluttaja Suomessa sekä lisäksi Yamuna®-tuotteiden virallinen jakelija koko Euroopan alueella. Terveydenhuollon ammattilaisena Pirre keskittyy MyFascia hoitoihin. Lisäksi hän harrastaa kilpaurheilua
WWW: Pirre Lammi
Kuva: Pasi Vähänen