top of page

Kornélia Mangi: GAIA
TARGET Helsinki: BUSKING

+ näyttelyopastus Ars-Hämeen kesänäyttelyyn Ihmisen paikka

Su 4.8.2024 klo 16.00 Linja-autoasema

Eteläkatu 1, Hämeenlinna 

Kornélia Mangi: GAIA

 

Kornélia Mangi: GAIA

Kreikkalaisessa mytologiassa Gaia on kaiken elämän äiti, maaemo, jonka ruumis on yhtä luonnon kanssa. Luonnon äänimaailmasta inspiroituva sooloteos kehollistaa Gaian hahmon, ja teoksessa luonnon äänet saavat uuden ilmaisumuodon kehon liikkeinä. Tanssijan liike peilaa äänten dynamiikkaa, energiaa ja tunnelmia; äänet ja visuaalisuus vahvistavat toisiaan ja muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Teoksessa seurataan luonnon kulkua ja astutaan vuodenkiertoon, joka johdattaa katsojan matkalle vuodenaikojen läpi. Teos kutsuu uppoutumaan luonnon monisyiseen ja loputtomaan rikkauteen ja kauneuteen. GAIA tarjoaa tilaisuuden löytää ja kokea luonnon taianomaisuus ja kutsuu kanssaan maailmaan, jossa ihminen on kotonaan luonnossa ja yhtä luonnon kanssa.

Koreografia ja tanssi: Kornélia Mangi
Äänisuunnittelu: Kornélia Mangi

Kuva: Beatrice Moraru

Kornélia Mangi on freelancer-taiteilija, opettaja, tiedottaja ja permakulttuurisuunnittelija. Mangi on kotoisin Unkarista mutta asuu nykyään Tampereella. Hän on nykytanssija, joka on suorittanut tanssin kandidaatintutkinnon pääaineenaan kansantanssi (Hungarian Dance Academy, 2014) ja baletinopettajan maisterintutkinnon (Hungarian Dance University, 2017). 

 

Mangi aloitti tanssijanuransa ExperiDance-ryhmässä 2014 ja on esiintynyt ryhmän teoksissa sekä Unkarissa että ulkomailla. Vuodesta 2015 Mangi on työskennellyt freelancer-tanssijana. Hän on työskennellyt useiden tanssiryhmien kanssa (mm. Pr-Evolution Dance Company, Gangaray Dance Company, Seberg Showproduction), tanssinut erilaisissa taideprojekteissa (mm. Follia, Polarisation-näyttely, K gallery solo series, Festival Orchestra) sekä lukuisissa musikaaleissa, oopperoissa, tanssiteatteri- ja teatteriesityksissä sekä nykytanssiteoksissa. 

 

Vuonna 2020 Mangi loi ensimmäisen sooloteoksensa Szabad ja kiersi teoksella Unkarissa. Vuonna 2022 syntyi sooloteos GAIA, joka sai ensi-iltansa MaxCity-galleriassa. Taiteilijana Mangi tutkii tapoja tuoda tanssi ja taide lähemmäs ihmisiä ja haluaa luoda vuorovaikutteisia ja yhteisöllisiä esityksiä tavallisesta poikkeavissa esitystiloissa.

TARGET Helsinki: BUSKING

 

TARGET Helsinki: BUSKING

TARGET Helsinki -ryhmän BUSKING (eng. katuesiintyminen) on Elina Häyrysen ja Natasha Lommin paikasta toiseen julkisissa tiloissa siirtyvä nykytanssiduetto. Teos tuo arkipäiväisen elämän keskelle palan tanssitaidetta ohikulkijoiden kohdattavaksi. BUSKING syntyi halusta tehdä tanssitaiteilijan työtä ketterästi ilman seiniä, tiloja ja rakenteita sekä tuoda taidetta lähelle. Teos pohjaa vahvasti myös esiintyjien pitkään yhteiseen tanssihistoriaan, keskinäiseen luottamukseen ja sanattomaan kommunikaatioon.

 

Koreografia ja tanssi: Natasha Lommi ja Elina Häyrynen

Äänisuunnittelu: Janne Hast ja Josu Mämmi

Kuva: Mikke Strandberg

 

TARGET Helsinki on vuonna 2020 perustettu monitaiteellinen ensemble, joka suhtautuu innovatiivisesti ja ennakkoluulottomasti nykytanssin viemiseen uudenlaisiin toimintaympäristöihin teatteritilojen ulkopuolella. TARGET on toteuttanut kaksi tanssielokuvista koostuvaa teossarjaa TARGET online (2020) ja WE NEED ART (2022) sekä useita erilaisiin tiloihin ja tapahtumiin kuratoituja live-esityksiä vuosina 2020–2024. 

 

Elina Häyrynen on Teatterikorkeakoulusta ja Amsterdamin taideyliopistosta vuonna 2009 valmistunut tanssija. Häyrynen on työskennellyt Tero Saarinen Companyssa ja Susanna Leinonen Companyssa sekä mm. Milla Koistisen, Johanna Nuutisen ja Veli Lehtovaaran teoksissa. Häyrynen on toinen jyväskyläläisen Tanssiryhmä Off/Balancen taiteellisista johtajista. Hän on myös yksi monitaiteisen TARGET Helsinki -ryhmän perustajista. 

 

Natasha Lommi on Tamara Rasmussen Opiston kasvatti. Hän valmistui tanssijaksi Tukholman Danshögskolanista ja Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta vuonna 2007. Lommi on työskennellyt tanssijana useiden suomalaiskoreografien kuten Tero Saarisen, Valtteri Raekallion, Susanna Leinosen ja Tommi Kitin kanssa. Koreografina Lommi on toiminut mm. nykysirkuksen parissa Agit Cirkissä, Kansallisoopperan Covid Fan Tutte oopperassa, Paula Vesalan konserttikokonaisuuksissa sekä useissa mainostuotannoissa, tanssielokuvissa ja installaatioissa. Hän on yksi monitaiteisen TARGET Helsinki -ryhmän perustajista. Hän on myös toiminut ammattiryhmissä harjoittajana.

Illan kesto: näyttelyopastus noin 30 min. ja tanssiteokset noin 45 min. Esitysten jälkeen voit jäädä jutustelemaan taiteilijoiden kanssa yleisökeskusteluun.

Liput 24 € / 14 €

bottom of page