Around Axis -
kontakti-improvisaatio
Mirva Mäkinen
Ammattilaiset/edistyneet
Pe 5.8.22 klo 10.00-15.00 (lounastauko 12.00-13.00)
Iso tanssisali
Opistotalo, Verkatehtaankuja 9, Hämeenlinna
Hinta 64 € (jäsenet 54 €)
Kontakti-improvisaatio on tanssin muoto, jossa kaksi (tai useampi) ihminen liikkuu kontaktissa toiseen. Tanssi on luonnostaan improvisaatioon pohjautuvaa. Kontakti- improvisaatiossa liikutaan yhdessä jakaen painoa toisen tanssijan kanssa. Keholliset impulssit, paino ja liikevoima ovat tunnistettavissa kontaktipisteen ja kosketuksen välityksellä. Kontaktipiste vaihtuu jatkuvasti tanssijoiden liikkeen lomassa. Tanssijat käyttävät rullausta, liukumista, heilahdusta ja lentämistä ymmärtääkseen omaa ja toisen tanssijan keskilinjaa. Usein puhumme aloittelijan mielestä kontakti-improvisaation ja tanssin parissa. Tuolla tarkoitamme mielen pitämistä avoimena uusille tilanteille ja uuden oppimiselle. Joskus, kun tanssija tulee teknisesti paremmaksi, hän haluaa oppia lisää ja joskus jopa unohtaa tanssin ilon.
Dialogi toiseen tanssijaan painon, tasapainon, refleksien ja impulssin välityksellä on näiden tuntien ensisijainen tavoite. Kosketuksen, aistimisen ja painon jakamisen välityksellä harjoittelemme rullaamista, kaatumista ja pehmeää tapaa nostaa toista tanssijaa. Pyrimme löytämään minimaalisen voimankäytön nostamisessa ja kuinka voimme liikkeen avulle tehdä kehostamme kevyen ollessamme nostettavana. Tunneilla ei tarvitse hallita täydellisesti kontakti-improvisaation taitoja saavuttaakseen tanssin ilon ja yhteyden toiseen tanssijaan. Taitojen oppimisen tavoitteena on avata uusia ovia, joita tiedostamatta tanssija pitää ehkä suljettuina.
Keskitymme myös löytämään kehon keskustan optimaalisen käytön ollessamme kontaktissa toiseen tanssijaan. Liikumme keskustasta kohti periferiaa ja harjoittelemme keskustan ja raajojen välisen yhteyden löytämistä. Kurottuminen, supistuminen ja spiraloiminen ovat välineitä löytääksemme orgaanisen tunteen liikkeestä. Leikittelemme myös tasapainolla ja kaatumisella tunnistaaksemme kehon kaatuvan painon suunnan. Viime aikoina olen ollut kiinnostunut myös siitä, kuinka johdan tai seuraan keskustan välityksellä toista tanssijaa ja kuinka tietoinen olen omista liikkellisistä valinnoistani.
Mirva Mäkinen
Mirva Mäkinen väitteli tanssitaiteen tohtoriksi 2018 aiheesta "Taiteellinen tutkimus kontakti-improvisaation arvoista somaesteettisen esityksen kehyksessä". Vuodesta 2000 alkaen hän on toiminut Kallion lukion tanssin lehtorina. Hän on opettanut tanssia kansainvälisesti noin 40 eri maassa, mm. Cullberg Balletilla Ruotsissa. Mäkinen on myös työskennellyt tanssijana useiden tanssiryhmien ja koreografien teoksissa, mm. Karttunen Kollektiv:ssa (kor. Jyrki Karttunen), uuden sirkuksen ryhmä Circo Aereo:ssa, koreografi Joona Halosen teoksissa, Mikko Orpanan teoksissa, Echo Echo tanssiryhmässä Irlannissa sekä yhteistyöproduktioissa Frey Faustin kanssa. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Mäkinen on työskennellyt koreografi Valtteri Raekallion useissa eri teoksessa.
Mirva Mäkisen omia tärkeimpiä töitä ovat olleet: Balance Project (2010), Movement of Roots (2012), Round Robin Project (2012) Inner Landscape (2013), Spherical Space (2015), The Other (2017), Trio (2017), Double bubble (2018), Ajan ja Paikan Ulottumattomissa (2018), Music+ (2019), 30%OFF (2020) skeä Bastardi (2021). Vuonna 2022 ensi-esityksensä saavat teokset "Luodos" Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmälle ja koreografia Tampereen Työvän Teatterin suurmusikaaliin Come from away (ohjaus Samuel Harjanne).
"Olen tanssissa kiinnostunut virtaavasta liikkeestä ja flow-kokemuksista. Rakastan tutkia liikettä; liikkeen rytmiä ja liikkeen erilaisia tapoja ilmetä kehossa. Tanssimisen tunne syntyy minulle siitä tunteesta, kun pystyn vaihtelemaan rentouden ja jännityksen luomaa intensiteettiä. Kutsun tuota kehon tavaksi hengittää liikettä."
Kuva: Kim Saarinen