Tanssielokuvien näytös vol 2:
Tarinassa sen voima

To 5.8.21 klo 17.00 Museo Militarian elokuvasali

Vanhankaupunginkatu 19, Hämeenlinna

Tanssielokuva HA HA HA Jaana Rannikko.jpg

Puhuttelevia ja visuaalisesti ainutlaatuisia kotimaisia ja ulkomaisia tanssin lyhytelokuvia.


Ensimmäistä kertaa Tehdas tanssii -festivaalilla nähdään nyt myös tanssielokuvia. Suomalaisen tanssielokuvan pioneeri, tanssitaiteilija Kati Kallio on kuratoinut kaksi tanssielokuvan näytöstä Tehdas tanssii -festivaalille. Kallion yhteistyö Amsterdamilaisen Cinedans Fest festivaalin kanssa tuo Hämeenlinnaan seitsemän kansainvälisesti tunnustettua elokuvaa. Näytökset yhdessä esittävät laaja-alaisesti tanssielokuvan moninaisuutta. Katsottuasi nämä tutustut hyvin tanssielokuvaan lajina. Tiistain ja torstain näytökset sisältävät eri lyhytelokuvat.

 

Tanssielokuvaa ei sido muoto tai genrerajat. Se on vahvojen taidemuotojen fuusio ja oma kehittyvä lajinsa. Tanssielokuva sopii kaikille! 

VOL 2. - TARINASSA SEN VOIMA

‘Kuka voitti pelin? Se, joka ylitti rajan ensin, vai se, joka suoritti sulavasti kaikki annetut liikkeet ja jolla oli juuri oikea määrä ilmaisua ja tulkintaa?’ Näin kuvaavat taiteilijakollektiivi Target Helsinki, Noora Geagea, Elina Häyrynen, Natasha Lommi ja Kaisu Hölttä, elokuvaansa 100M DANCE, joka aloittaa tarinallisten tanssielokuvien näytöksen.

 

Anna Maria Joakimsdottir-Hutrin, Maria Saivonsalmen ja Andrius Katinaksen yhteistyö Through the Supermarket in Five Easy Pieces elokuvassa viisihenkinen perhe yrittää löytää tiensä ulos megamarketin sokkeloista. Elokuva on menestynyt kansainvälisesti ja on palkittu useasti. Leeds Film Festival 2017 se sai parhaan tanssielokuvan palkinnon.

 

Samuli Valkaman ohjaama ja Jyrki Karttusen koreografioima pirskahteleva tanssielokuva Ha ha ha kertoo tehokkaasta tehtaasta, jossa työntekijät purkittavat massatuotantona kolkkoa naurua. Eräänä päivänä oikea, vapaa nauru kuitenkin karkaa valvonnan ohi maailmalle. Elokuvan pääroolissa nähdään hurmaava Heidi Naakka.

 

Jotain tapoja hävittää ruumis on Ria Bäckströmin ja Hannes Renvallin kunnianhimoinen elokuvaopintojen lopputyö, jonka koreografiasta vastaa Saija Lehtola. Elokuvassa polttareitaan viettävä nuorukainen huomaa tutun näköisen naisen makaamassa kadulla. Tästä tapahtumasta seuraa vastahakoinen ja nostalgian täyteinen tanssi, joka on vain käytävä läpi. Elokuva on palkittu useasti ja se voitti parhaan kotimaisen elokuvan palkinnon Loikka tanssielokuvafestivaalilla 2018.

"Kultaseni, kävele kunnolla", sanoo Marallin vanhemmat hänelle, kun he vievät hänet

juhliin. Mutta mitä tarkoittaisi käyttäytyä "kunnolla"?Illan edetessä aikuisten käyttäytyminen on hänelle yhä outoa. Ja onko hän ainoa, joka huomaa oudon varjon? Ruotsalaisen Jerry Carlssonin ohjaama ja koreografioima lyhytelokuva Shadow Animals onnistuu kietomaan katsojan omituisen 

tapahtumasarjan keskelle pienen Marallin näkökulmasta. Elokuva voitti Cinedans Festivaalilla pääpalkinnon vuonna 2021. Elokuva on ruotsinkielinen, englannin tekstityksellä.

Dear Tree, Please Don´t Spill on Our Grave, kertoo lyhyesti tarinaa ihmiskunnan historiasta. Elokuva alkaa hieman kuivahkosta yrityksestä selvittää “Miten päädyimme tähän?” -tilanteesta, joka johtaa vain lisäkysymyksiin “Mikä tuo on? ja “Miksi Anna asuu vessassa?”. Nerokas ja rohkea elokuva on muodoltaan ja kerronnaltaan erittäin kiinnostava ja raikas. Se kertoo seikkailunhaluisesta Annasta, joka pystyy vahingossa heittää itsensä yllätysjuhliin. Elokuva on hollantilaisen tanssitaiteilija Jonne Coversin maisteriopintojen päättötyö Göteborgin Contemporary Performative Arts koulusta 2021. Elokuvassa on englanninkielinen puhe ja tekstitys.

100M DANCE, 3’09, FI, 2020

Ohjaus: Noora Geagea, Elina Häyrynen, Natasha Lommi, Kaisu Hölttä

Koreografia ja tanssi: Elina Häyrynen, Natasha Lommi

Drone kuvaus: Joona Kaakinen

Kuvaus ja editointi: Noora Geagea

Maski- ja pukusuunnittelu: Kaisu Hölttä

Musiikki ja äänisuunnittelu: Janne Hast

THROUGH THE SUPERMARKET IN FIVE EASY PIECES, 9’00, Fi, 2017

Ohjaaja: Anna Maria Jóakimsóttir-Hutri

Koreografit: Maria Saivonsalmi & Andrius Katinas

Kuvaaja: Daniel Lindholm

Säveltäjä: Marko Nyberg

Tuottaja / Production co: Petteri Lehtinen / Valve King Oy

HA HA HA, 8’42, Fi, 2019

Director: Samuli Valkama

Choreographer: Jyrki Karttunen

Cinematographer: Aarne Tapola F.S.C.

Sound Designer, Composer: Tuomas Fränti

Photos: Jaana Rannikko / Sons of Lumière

Producer/production co: Mete Sasioglu / Sons of Lumière

JOITAIN TAPOJA HÄVITTÄÄ RUUMIS, 22’00, Fi, 2017

Directors: Hannes Renvall, Ria Bäckström

Choreographer: Saija Lehtola

SHADOW ANIMALS, 21’35, Sw, 2017

Ohjaaja ja koreografi: Jerry Carlsson

DEAR TREE, PLEASE DON’T SPILL ON OUR GRAVE, 15’07, Nl/Sw, 2020

Ohjaaja ja koreografi: Jonne Covers

Tanssielokuvien näytösten yhteistyökumppanina Cinedans, sekä elokuvanystävien kulttuuriyhdistys Kino Tavast ry. Elokuvien yhteiskesto on noin 80 minuuttia, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua yleisökeskusteluun.

Tanssielokuvien näytös - Kati Kallio, kuva: Arttu Salo

Kati Kallio

Näytökset kuratoi tanssitaiteen maisteri Kati Kallio, joka toimi kotimaisen Loikka -tanssielokuvafestivaalin taiteellisena johtajana. Hän on tanssitaiteilija, elokuvantekijä, kansainvälisesti tunnustettu tanssielokuvan kuratoija, jolla on laajat kansainväliset verkostot ja 25 vuoden työkokemus alalta. 

Liput 11 € / 9 €